Wie elke dag tot drie koppen koffie drinkt, loopt minder risico op een beroerte en andere fatale hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een grootschalige studie uit het Verenigd Koninkrijk bij bijna 500.000 deelnemers.
Over koffie, en of het nu wel of niet gezond is om het te drinken, is al veel inkt gevloeid. De European Society of Cardiology wil de vraag voor eens en altijd beantwoorden met wat ze noemen "de grootste studie tot nog toe over het effect van regelmatig koffie drinken op het hart- en bloedvatenstelsel".
468.629 proefpersonen uit het Verenigd Koninkrijk, zonder hart- en vaatziekten, werden geselecteerd en verdeeld in 3 groepen: degene die niet dagelijks koffie drinken (22,1% van de deelnemers), degene die 0,5 tot 3 koppen koffie per dag drinken (58,4%) en degene die meer dan 3 koppen per dag drinken (19,5% van de deelnemers).
Uit de resultaten blijkt dat de deelnemers die licht tot matig koffie drinken (0,5 tot 3 koppen per dag) 17 procent minder risico lopen om te overlijden aan hart- en vaatziekten en 21 procent minder risico lopen op een beroerte dan niet-koffiedrinkers.
"We zien dat regelmatig koffie drinken veilig is voor de gezondheid", zegt Judit Simon van de universiteit van Boedapest in Hongarije. "Ook bij hoge innames van meer dan 3 koppen per dag zagen we na 10 tot 15 jaar geen nadelige gezondheidseffecten op het hart en de bloedvaten."
Op de vraag waarom koffie drinken dan zo goed is voor het hart geeft deze studie geen antwoord. "Koffie is een complex brouwsel en waarschijnlijk voor een stuk ontstekingsremmend", weet professor cardiologie Ernst Rietzschel (UZ Gent). "Een aantal stoffen in koffie hebben ook een positieve invloed op oxidatieve stress. Dat is één van de basismechanismen dat veroudering van het lichaam veroorzaakt. Ook thee heeft die positieve invloed trouwens."
Het is dus niet zo dat koffie slecht is voor de bloeddruk, zoals vaak wordt gedacht. "Het klopt dat koffie bloeddrukverhogend is, maar enkel wanneer je begint met koffie drinken", zegt professor Rietschel. "Bij mensen die gewend zijn om koffie te drinken, heb je dat effect niet meer. Zij hebben zelfs de neiging tot een wat lagere bloeddruk."
En er zijn nog andere positieve effecten voor de gezondheid, vertelt professor Rietzschel in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Er zijn de voorbije jaren nog een aantal andere studies geweest die zowel voor koffie als voor thee duidelijke gezondheidseffecten aantonen. Ook op vlak van overgewicht, suikerziekte, dementie, de ziekte van Parkinson..."
Bron: vrt.be