Het tempo waarin koffie smaak verliest hangt samen met de blootstelling aan zuurstof. Hitte en vochtigheid versnellen het proces daarbij nog eens. Maar hoe komt het nou dat koffie zijn smaak verliest? Het verliezen van de smaak is een resultaat van verschillende processen die in verschillende fases de koffie aantasten. De snelheid waarin de koffie zijn smaak verliest is afhankelijk van hoe de koffie bewaard wordt (als hele boon of gemalen) en van de omgevingsfactoren:
- De hoeveelheid verse zuurstof waaraan de koffie wordt blootgesteld tijdens het bewaren
- De hitte van de omgeving waar men de koffie bewaard
- De vochtigheid van de omgeving waar men de koffie bewaard
- De hoeveelheid licht in de omgeving waar men de koffie bewaard
Veel mensen denken dat het verliezen van de smaak een eenrichtingsproces is maar er zijn eigenlijk 2 oorzaken:
- De koffie geeft zijn smaak af aan de lucht tijdens het bewaren: met het verlaten van de CO2 verlaten ook smaakeigenschappen de koffie omdat de oliën in de boon blootgesteld worden aan zuurstof.
- De koffie neemt smaak op van de omgevingslucht waarin deze bewaard wordt: de CO2 "gaten" in de koffiebonen worden opgevuld door de omgevingslucht.
Vacuüm verpakken; goed idee?
Verse koffie geeft kooldioxide af, tijdens het branden de in de koffiebonen aanwezige suikers reageren op de hitte van het branden. Wanneer je dus verse koffie direct na het branden vacuüm zou verpakken kan de CO2 nergens heen tenzij je de koffie onmiddellijk na het branden zou invriezen of de koffiebonen dermate lang laat uitgassen tot alle CO2 verdwenen is maar dit is volgens ons nou niet echt wat wij bedoelen met verse koffie. De afgifte van CO2 kan tot zelfs een week na het daadwerkelijke branden plaatsvinden. De hoeveelheid CO2 is afhankelijk van vele factoren zoals: brandingsintensiteit, origin / type boon, variëteit (Robusta / Arabica) tot en met de temperatuur van de ruime waarin de bonen verblijven direct na het branden.
Omdat we geen verse zuurstof in de verpakking willen maar wel een mogelijkheid willen hebben om de overdruk van de verpakking te laten ontsnappen is het "1-weg-ventiel" de oplossing voor verpakkingen waarin vers gebrande koffie bewaard wordt.
Hoewel zuurstof dus de grootste bedreiging is voor koffiebonen is het vocht dat er voor zorgt dat het proces van smaak en versheidsverlies sneller verloopt. Belangrijk is dus dat vers gebrande koffie in een ruimte bewaard wordt met een laag vochtigheidsgehalte en dat de verpakking ook niet vocht-doorlatend is.
Wij raden dan ook altijd aan onze koffie te bewaren in de verpakking waarin deze door ons geleverd wordt zo lang de verpakking niet geopend is. De door ons gebruikte verpakkingen zijn namelijk gelamineerd wat het vocht en licht geen kans geeft, voorzien van het "1-weg ventiel" (wat de lucht buiten houdt en overdruk kan laten ontsnappen) en onder hitte dicht geseald zodat lucht, licht en vocht ook echt buiten blijven.
"Maar wat doe ik dan na het openen van de verpakking?" Er bestaat een hoop verwarring over de manier waar op je het beste je verse koffie kunt bewaren. Sowieso is het altijd aan te raden om je koffie als hele boon (ongemalen) te bewaren. Dit omdat zoals eerder al aangegeven de koffieboon minder snel smaak en aroma zal verliezen.
Wat je eigenlijk zoekt is dus een vervanging van de originele verpakking die de koffie beschermt. Daarom hebben wij gekozen voor koffie voorraadbussen voorzien van het "1-weg-ventiel". Deze voldoen net als onze eigen verpakking aan alle eigenschappen die verse koffie zo lang mogelijk vers houdt.
Ons advies: verdeel je koffie over 2 of meerdere voorraadbussen (bij voorkeur met een 1-weg ventiel) waardoor je meerdere voorraden kunt aanleggen.
Voorraad #1: Je 2 tot 3 dagelijkse koffie voorraad die je bewaard in deze voorraadbus. Heb je koffie nodig? Dan open je dus deze bus.
Voorraad #2: Je voorraad waarmee je voorraad #1 bijvult. Deze bus gaat dus maximaal 1 tot 2 keer per week open.
TIP: Maal dus niet eerst je hele koffievoorraad om deze daarna te bewaren, maar maal per portie die je ook echt nodig hebt. Heb je een volautomaat? Vul dan niet je hele bonen-reservoir maar vul alleen wat je die dag ook echt gaat gebruiken.
Er is nog veel meer te vertellen over koffie, koffiebonen en hoe koffie te bewaren en de manier waarop je dit het beste kunt doen maar wij hopen je hiermee in elk geval voor nu een beetje op weg te hebben geholpen. Je kunt altijd contact opnemen voor vragen.